Faza cu Valentin Crețu în duel cu Diallo este cea care a născut cele mai multe discuțîi și dezbateri, chiar contraziceri între specialiști. Lovitura de la 11 metri primită de FCSB în meciul cu cei de la Craiova naște în continuare polemici.
De fiecare dată, după cele mai importante meciuri ale etapei, voi explica fazele discutabile pentru ca iubitorii fotbalului să înțeleagă mai bine ce se întâmplă pe gazon și cum judecă arbitrii români cele mai importante faze.
Nu vreau să fiu apostolul dreptății, nu trebuie să-mi dați dreptate. Dacă v-am pus pe gânduri, înseamnă că mi-am atins scopul. Acela de a vă pune în locul arbitrilor și de a judeca rapid. Știu că nu e ușor.
Fapte: În minutul 60 Vali Crețu primește o pasă lungă pe partea dreapta a atacului FCSB, pătrunde în suprafața de pedeapsă și apoi cade după un duel cu Bradley Diallo, stoperul celor din Craiova.
Arbitrul Iulian Călin inițial lasă jocul să continue apoi la semnalizarea arbitrului asistent de pe acea parte acordă lovitură de pedeapsă.
Analiză: Urmărind reluările cu faza respectivă este evident contactul care are loc la nivelul picioarelor între Diallo și Crețu. Fundașul craiovean nu are nici o intenție de a-și faulta adversarul fiind cu privirea către minge tot timpul dar legile jocului sancționează cu lovitură liberă și faulturile comise fără intenție.
“Șmecheria” lui Crețu nu constă în a simula un fault inexistent, ci de a specula o neatenție, o neglijență a adversarului direct care urmărește mingea și neatent își împiedică adversarul. Intenția nu reprezintă un element în analiză sancțiunii tehnice, lovitură de pedeapsă, ci pentru arbitru poate fi un criteriu în acordarea sau nu a unei sancțiuni disciplinare, cartonașul galben.
Discuțiile au apărut și din cauza faptului că arbitrul aflat la o distanță mare de faza și având câțiva jucători între el și locul greșelii, inițial lasă jocul să continue. Semnalizarea asistentului este necesară în asemenea faze deoarece totul se petrece în zona lui de responsabilitate și este obligat să își ajute colegul de brigade pentru a lua decizia corectă.
În concluzie este genul de fault care nu place publicului spectator, care nu este în spiritul fotbalului și este greu de acceptat că astfel de acțiuni pot decide un meci, dar arbitrul este obligat prin litera legilor jocului să sancționeze și astfel decizia corectă este lovitură de la 11 metri.
Rapidul după un parcurs entuziamant înregistrează o nouă înfrângere, de dată asta în fața celor de la Gaz Metan Mediaș. Faza care a generat nevoia unei analize este cea de la golul doi al mediesenilor. Meciul a fost arbitrat de Lucian Rusandu.
Fapte: În minutul 76 la o fază aparent banală la mijlocul terenului arbitrul asistent ridică fanionul semnalizând un fault pentru Gaz Metan. Mingea rămâne în posesia celor de la Mediaș și arbitrul acordă avantaj. Printr-o pasă lungă se declanșează un atac urmat de un gol al lui Vlăduț Morar rămas singur cu portarul.
Analiză: Ceea ce m-a surprins la faza respectivă a fost reacția jucătorilor de la Rapid că urmare a semnalizării arbitrului asistent. Aceștia aproape se opresc cerând că arbitrul să acorde fault pentru echipa adversă. Arbitrul foarte bine plasat în faza respectivă lasă jocul să continue. Jocul nu se oprește în momentul în care un asistent ridică steagul ci numai în urma fluierului arbitrului.
Nu de puține ori „fluierașii” decid să lase jocul să continue în faze în care colegii lor decid să ridice și acest lucru trebuie să fie cunoscut de către jucători. Aceștia nu trebuie să se oprească decât la fluierul arbitrului iar argumentul că nu s-a fluierat un fault pentru adversar nu stă în picioare.
De remarcat și faptul că este o faza dificilă la ofsaid în care reluările nu ne lămuresc clar dacă atacantul mediesean este în poziție neregulamentară, mai degrabă părând că se află pe linie. Acest exemplu este un plus pentru arbitrul asistent de pe acea parte care trebuie să lase jocul să continue în faze în care atacantul este în acest gen de poziție, dând credit atacului.
Dacă putem face un reproș la adresa arbitrului atunci putem vorbi de modul în care a gestionat finalul de meci, desele întreruperi și aruncări de petarde și alte obiecte în terenul de joc. Rusandu a arătat o nervozitate în gesturi și mimica fetei care în acele momente tensionate nu este recomandată.
El trebuie să fie calm, în control, să arate că este perfect capabil să gestioneze tensiunea și îi recomand pe viitor să lucreze la acest aspect.
Tensiuni la finalul meciurilor avem și în alte campionate, unele chiar puternice din Europa. Astfel după meciul Atletico Madrid – Atletic Bilbao, un oficial al celor din Madrid a protestat vehement la adresa arbitrului Gil Manzano și chiar l-a amenințat că nu va mai arbitra niciodată pe terenul celor de la Atletico, fapt cel puțin curios.
Asemenea amenințări au existat de-a lungul timpului și în campionatul din țara noastră, dar ele se făceau în vremuri când conducătorii aveau o oarecare influență la delegările arbitrilor. De la ce a pornit totul?
Joao Felix, jucător intrat în echipa madrilenă în minutul 60, a primit un cartonaș galben pentru un fault apoi imediat pe al doilea, fiind eliminat. El a făcut un gest cu degetul la cap imediat după decizia arbitrului, gest care a fost interpretat ca nesportiv de către arbitru.
Nu este prima dată când vedem două cartonașe arătate în aceeași fază, fiind cunoscute situatiile în campionatul nostru când jucătorii își făceau cruce în mod ironic după o decizie sau făceau gesturi care arătau că arbitrul are nevoie de ochelari.
Jucătorii trebuie să înțeleagă că se expun în acest mod și ceea ce poate fi un simplu cartonaș galben se poate transforma ușor în ceva mai serios cum ar fi o eliminare.
Chiar dacă un jucător simte că este defavorizat, nedreptățit de o decizie, el trebuie să fie foarte atent cum exprimă acest lucru.
Orice gest nesportiv, jignitor, ironic, care poate fi interpretat de arbitru ca necorespunzător automat poate duce la al doilea galben. De asemenea arbitrii trebuie să manifeste înțelegere în momente tensionate ale jocului față de comportamentul sau limbajul jucătorilor, dar fară a permite că o anumită limita de decență să fie depășită.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER